Fredrik berättar om "sina" Derbyn

Åtta gånger har stjärnjockeyn Fredrik Johansson vunnit Svenskt Derby. När det 100:e Svenskt Derby avgörs vid 17–tiden på söndagseftermiddagen står han som expertkommentator och ska analysera loppet.

Om han så här på förhand får chansen att ”välja” Derbyritt?

– Då skulle jag ta Gold Tyranny. Han står inne vid railen och får en bra resa. I ett så här tufft lopp går det inte att ge bort en enda meter.

Fredrik vet vad som krävs för att vinna Derbyt. Tittar man tillbaka på hans segrar handlar det nästan uteslutande om att hitta en bra position strax bakom täten, sikta in sig på en bra rygg och sedan ha koll på motståndarna.

– Jag var alltid väldigt bra påläst, inte bara på hästarna utan också på ryttarnas egenskaper.

 Gold Tyranny

Gold Tyranny.

 

Stora pengar att rida om


I det 100:e Svenskt Derby handlar det inte bara om prestige, att vinna ett stort lopp utan också om ett förstapris på ansenliga 1,5 miljoner.

– Med så stora pengar att rida om är det en eller ett par jockeys som kommer att göra misstag. Risken finns att någon tappar huvudet, analyserar Fredrik.

Fredrik kunde känna pirr i magen inför ett stort lopp, men efter det sista snacket med tränaren och när han blivit uppslängd på hästryggen i ledvolten släppte allt.

– Då var jag bara koncentrerad, försökte få känslan av att det var vilket lopp som helst.

Och med åtta segrar i meritlistan finns det förstås ett och annat råd att ge de fjorton ryttarna (Delacroix är struken) ett gott råd:

– Hitta rätt ryggar som kan dra fram dig så länge som möjligt, undvik stopp på vägen. Ett stopp kostar massor av kraft, speciellt i slutet av loppet. Ha inte bara en enda plan hur du ska rida loppet utan det ska finnas en plan B, plan C osv. För nästan alla [ryttare] kommer att få veta av tränaren att de ska sitta med som trea–fyra. Det säger sig självt att det inte går. Då måste man ha alternativ.

 Appel au maitre

Appel Au Maitre.

Appel Au Maitre var den bäste

Med några års distans till de åtta vinsterna (den sista kom 2012 med Bomar) så törs Fredrik plocka fram guldkornen.

– Appel au Maitre var nog den bästa av mina vinnare. Han red jag också ett lite annorlunda lopp på. Jag tog det lugnt från start för att inte riskera något och ökade tempot tidigt eftersom jag visste att han gick hela vägen in i mål.

- Den ritt som jag är mest nöjd med är den på Handsome Hawk. Han var lite speciell att rida och runt sista sväng lyckades jag hålla inne Lennart Hammer, annars hade jag inte vunnit. Just den dagen var också speciell, förutom Derbyt vann jag ytterligare fyra lopp. Allt bara flöt på utan att jag behövde tänka.


Idag jobbar Fredrik med utbildning och marknadsföring för Svensk Galopp och är nog en av galoppens största profiler genom alla tider.

 

Det 100:e Svenskt Derby, med tre miljoner i samlad prissumma, avgörs söndagen den 16 juli med första start 12.50. GS75 är huvudspelformen, första GS75 start 15.05. TV12 sänder 14.30–17.45.

 

Senast uppdaterad 2017-07-15. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan