Dorcia TOP

Stall QC:s Dorcia chockvann det 100:e Svenskt Derby

Lennart Reuterskiöld jr hade fyra hästar till start i det 100:e Svenskt Derby, och att han kunde vinna loppet var ingen högoddsare, men att han gjorde det med den minst betrodda av de fyra, Stall QC:s Dorcia, fältets näst lägst rankade och näst minst spelade häst, och dessutom ett sto som dragit det näst yttersta startspåret, blev något av en chock för de flesta i den månghövdade (5.300) publiken.

 Dorcia finish

Agaton och Stureplan skötte farthållningen från starten, uppvaktade av bland andra Stormy Ocean och Gold Tyranny, och fick hållas där framme på det första varvet. In på bortre långsidan för andra gången skärptes tempot ytterligare och Gold Tyranny och Stricker kom fram och tog över ledningen.

Runt slutkurvan såg det ut som om det bara skulle handla om dessa två, och det var uppenbart att Gold Tyranny var under mycket press, medan Stricker fortfarande såg ganska vass ut.

 

Dorcia kom susande

När man så svängde in på upploppet, kom Dorcia under formjockeyn Carlos Lopez fullkomligt susande bakifrån med friska krafter och hade inga problem med att passera fronthästarna. Marginalen över mål blev bara knappt en längd, men Dorcia gav intryck av att ha kunnat hålla på ett tag till.

Dorcia Carlos

Stricker höll säkert till andraplatsen, två längder före Gold Tyranny, och sedan skiljde det hela nio längder ner till fjärdehästen Perfect For You, och ytterligare två till femman Bolt och sexan The Kid, som alltså fick sistapengarna och dessutom hästägarpremier såsom svenskuppfödd, huvud bakom Bolt.

Lennart Reuterskiöld jr och Carlos Lopez vann som bekant Svenskt Derby tillsammans även i fjol, men för ägaren Roland Johansson i Stall QC var det första gången. Roland sitter i Svensk Galopps styrelse och är även verksam som uppfödare. Han var strålande glad över segern och berättade så här om anspänningen under loppet:

-När jag såg henne komma in på upploppet, så tänkte jag ”nu går det åt h-e med mitt hjärta”!


Valde själv ut sin häst

Roland var själv med och valde ut Dorcia, som är uppfödd i England av Qatar Bloodstock Ltd och fallen efter Henrythenavigator, på auktionen.

-När jag tittade på henne innan hon gick in i ringen så tyckte jag att hon stod lite konstigt på sina fötter fram, så jag tog en bild och skickade till min hovslagare, som svarade: ”Om det där är det enda felet på hästen, så köp henne!”

 Dorcia vc

Tränare Lennart Reuterskiöld jr verkade rörd efter den oväntade segern.

-Jag är överlycklig, men jag hade inte riktigt koll på Dorcia under loppet, eftersom jag var koncentrerad på Gold Tyranny, och såg att Jacob började få ”tomt i tanken” på honom. Så såg jag något blått och orange (Dorcias dress) som kom farande och då tänkte jag ”det kan inte vara möjligt!”

-Det stämmer att jag var väldigt glad att få just Carlos Lopez på Dorcia, för när det gäller att rida bakifrån finns det ingen som kan matcha honom.

-Jag vill också rikta ett tack till agenten Morten Buskop som var med på auktionen i England när vi köpte henne, och peppade Roland att höja budet en gång till, så att klubbslaget blev vårt. Med facit i hand så var hon väl värd sitt pris,
menade tränaren.

Lennarts fru Linda, som är den som sköter om Dorcia i stallet, fick frågan om vad hon gillar bäst hos stoet.

-Hon är liten och ettrig!

Ja, detta kan ju vara goda egenskaper att ha om man ska stå hem Derbydistansen på 2400 m och besegra ett helt fält med betydligt mer meriterade hingstar och valacker. Dorcia är det första sto som vinner Svenskt Derby sedan Final Care gjorde det 2001. Före loppet var hennes handicaptal 79, men nu höjs det säkerligen med minst 5 kg.

Segerjockeyn Carlos Lopez är ju van vid att stå i vinnarcirkeln men verkade ändå tycka att den här segern i JubileumsDerbyt var något alldeles extra.

-Amazing, just amazing! Roligt att vinna med en häst som inte hade visat de bästa meriterna inför det här loppet. Men vi visste att hon står distans väldigt bra så Junior sa ”spara henne så länge som möjligt”, och när det nu blev ordentlig pace från början så blev fronthästarna trötta till slut och vi kunde rida förbi som planerat, förklarade Carlos Lopez.

Belöningen för segern, förutom äran och de många pampiga hederspriserna, var rekordprissumman 1.500.000 kronor, och med Gold Tyrannys tredjeplats som var värd 390.000 kr blev det närmare 1,9 milj till Stall Reuterskiöld jr, som redan före Derbydagen hade en betryggande ledning i tränarligan, såväl lokalt som nationellt.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com 
 

Senast uppdaterad 2017-07-16. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan