Land’s End tog Zawawi Cup (Gr3)

Francisco Castro fick nöja sig med andraplatsen (visserligen värd 660.000 kr) i det 100:e Svenskt Derby men fick med sig två andra storlopp, där den övertygande segern med Land’s End i Zawawi Cup (Gr3) smällde nästan lika högt som en Derbyvinst.

Lands End

Segerglädje kring Land's End efter vinsten i Zawawi Cup (Gr3).

Spykes Bay satte ett ursinnigt tempo direkt från starten vid 1200 meter, och höll ledningen långt in på slutrakan, men där hanns han ifatt av Land’s End och IKC Dragon Heart, samt även Gunvald, som knep tredjepriset på linjen. Sistapengen gick till Over The Ocean, medan den engelske gästen, tillika storfavoriten, Kimberella kom helt bort och slutade sist. Alexandre Dos Santos red vinnaren, som hade halvannan längd till tvåan IKC Dragon Heart.

Stald Seaside äger Land’s End, och hästen är namngiven efter Englands sydligaste udde. Ägarna var glada men inte så överraskade över segern, trots att deras häst startade från spår 15 i ett 1200-meterslopp med ett mycket välmeriterat fält och gav över 10 gånger i vinnarodds.

-Francisco sa före loppet att spåret inte spelar någon roll, att det löser sig ändå, och det gjorde det ju!

Francisco Castro själv var märkbart rörd, på gränsen till tårar:

-Den här hästen ligger mig väldigt varmt om hjärtat och han har startat fyra gånger hos mig med fyra segrar som resultat. Det känns fantastiskt att en danskuppfödd häst kan vara med och kriga mot de allra bästa och jag är så glad för ägarnas skull, vi har ett sådant fint samarbete.

Land’s End är danskuppfödd av Stutteri Hjortebo, som hade en fin dag med en uppfödartrippel. Segern i Zawawi Cup (Gr3) inbringade 600.000 kr till ägarna.

 

Mrs Loreen övertygade

Mrs Loreen

Mrs Loreen har nu vunnit 14 av 21 starter.

Margareta Wettermarks Minneslöpning hade bara fem hästar till start och mycket betrodda Icecapada satte tempot tillsammans med innerspårets Cordelia, sedan följde Appelina och Lady of Course, medan Mrs Loreen sladdade efter de övriga fyra. In på upploppet hade Jacob Johansen jobbat fram Mrs Loreen, och när Icecapada började trampa vatten gick hon lätt förbi och fick med sig Appelina till kombplatsen.

300.000 kr och en fri betäckning med en på Lanwades Stud uppställd hingst var vinsten värd, och den Ljungstorps Gård-uppfödda dottern till Needwood Blade passerade 2-miljonersgränsen i denna den 14:e segern på 21 starter.

-Hon är en helt otrolig häst! Upplägget blev lite fel förra gången, men den här gången gick det efter plan, konstaterade Jacob.

Lennart Reuterskiöld jr tränar Stall Flimmer-Easys stjärnsto, som ännu en gång bevisade sin kapacitet.

-Det var planen att lägga henne sist och dirigera loppet därifrån. Hon har det lilla extra till slut om man bara hushåller med krafterna. Hon är snabb nog att vinna på 1000 meter, men i ett lopp på medeldistans kan man ju inte bara pressa iväg direkt om det ska hålla hem, underströk tränaren.

 

Snygg dubbel för Fredrik

Polorizer

Fredrik Reuterskiöld fick en dubbel med Polorizer och Trickbag.

Fredrik Reuterskiöld sadlade ut två hästar i Taittinger Derby Sprint, och de slutade etta och tvåa, fast kanske inte i den ordningen som de flesta väntat sig. Hästgruppen i Lunds USA-import Polorizer hade bara två starter bakom sig och hade inte ens hunnit få ett handicaptal, men visade nu att han har fattat galoppen när han bestämt avvisade stallkamraten och delade spelfavoriten Trickbag på sista sträckan mot mål. Sandtastic var också en positiv överraskning som trea.

-Polorizer är orutinerad men han har visat en väldigt stark utveckling på sista tiden, och efter senaste snabbjobbet, när jag frågade Elione (Chaves) vilken av de här två hästarna han ville rida idag så tvekade han inte.

-Men Trickbag gjorde också en fin insats, han stod ju lite knepigt till från sitt ytterspår, sammanfattade Fredrik Reuterskiöld, som bättrade på sin tränarstatistik med 360.000 kr här.

 

Momentum fick tröst

Momentum

Momentum trivdes bättre med ytterspår i Scandic Svenskt Derby Consolation.

Det reds förstås också en tröstlöpning över full distans för de hästar som inte kom med i huvudlöpningen, under namnet Scandic Svenskt Derby Consolation. Här inleddes dagens segersvit för Lennart Reuterskiöld jr och Jacob Johansen, när Stall Gransäters Momentum tog befälet 500 meter kvar och sedan mycket lätt försvann till 6-längdersseger före Kashgar och Manassas.

Vinnaroddset blev 12,43 för moderlivsimporten efter Campanologist, som är uppfödd av Tor Harry och Helena Sigfridsson.

-Jag är egentligen inte så överraskad, kanske han inte trivdes med blinkers och innerspår i förra starten. Nu tog vi av blinkers och han kunde få en friare löpning från ytterspåret. Dessutom bidrog regnet – tråkigt för publiken, men perfekt för oss, tyckte tränaren.

 

Tre lopp till Norge

Spitzbergen

Spitzbergen och Carlos Lopez övertygade stort i Malmö Stads Pris Sofierolöpning.

Vi är ju vana vid att få skicka en del av prispengarna från Derbydagen till Norge, och den här gången var det Niels Petersen som hemförde en dubbel. Det började med Spitzbergen i Malmö Stads Pris Sofierolöpning, där Carlos Lopez var engagerad som pilot. Hästen var bara bäst och vann mycket lätt med 3,5 längder tillgodo på Amazing Prince, och sedan var Niels Petersens andrahäst Danny K trea.

-Väldigt synd att han inte kom med i Derbyt, och jag tycker att det är märkligt att man inte rankar in samtliga 15 hästar på handicaptalet. Men nu får vi glädjas åt den här segern och sikta vidare mot Norsk Derby, menade tränaren.

Bakom ägarpsedonymen Stall Bright Side Of Life står Nils Petter Gill, som gladdes åt vinsten med den franskuppfödde Zoffany-sonen.

 

Stenhård duell

Suspicious Mind

Det blev en stenhård duell mellan Suspicious Mind och Be My Academy.

250.000 kr var förstapriset i Malmö Stads Pris, och nästan lika mycket, 200.000 kr, blev belöningen till Suspicious Mind i Land Rover Derby Day Summer Cup, där han utkämpade en stenhård duell med Be My Academy under hela det sista halvvarvet, till sist lyckades få marginalerna på sin sida och vann med huvud. Pas de Secrets slutade trea, fem längder ner.

Elione Chaves red Suspicious Mind, som alltså fullbordade Niels Petersens tränardubbel.

-En otroligt tapper insats av Suspicious Mind, som faktiskt är mycket bättre på gräs. Angående förberedelserna inför den här starten så vill jag framhålla min assistent trainer Andrew Kidney; den här segern är helt och hållet hans förtjänst. De närmaste uppgifterna för Suspicious Mind blir Scandinavian Open Championship och sedan Breeders’ Trophy.

 

Bostar med flugvikt

Bostar

Bostar och Alan Wallace ordnade seger till Wido Neuroth.

Att Wido Neuroth vinner lopp på den svenska Derbydagen är ju i det närmaste obligatoriskt, och det blev 300.000 kr på ett bräde när hans båda adepter Bostar och Killroy löpte in som etta och trea i Tattersalls Malmö Sommarhandicap. Mellan sig hade de den danske gästen Cabanac, och man fick ta målfotot till hjälp för att skilja de tre, som alla gick i mål på samma tid.

I sadeln på vinnaren satt lärlingen Alan Wallace, som tack vare sin viktlättnad hade fått ner ridvikten till 50 kg, och han fick mycket beröm av sin tränare.

-I sådana här lopp gäller det att hålla huvudet kallt, och det gjorde han bra. Han har varit hos mig sedan januari, berättade Wido Neuroth, som tränar hästen åt Bo Tommy Nygård.

 

Riwaj upprepade

Riwaj

Riwaj upprepade förra veckans seger utan att förta sig.

En sjuhästars tvåårslöpning med 100.000 kr i segerpremie reds i början av dagen under namnet BRA Flyg Derby Juvenile, och här kunde Francisco Castro-tränade Riwaj upprepa den fina prestationen från debutsegern veckan före. Alexandre Dos Santos red och vann säkert med två längder före Marta och Gavling.

Danny Chaudry äger brittimporten och var nöjd med framgångarna.

-Francisco sa att han skulle bli en tidig tvååring, och även om han är grön och skyggade lite för de vita tälten här idag så visar han goda takter.

 

Många skrällar

Aithusa

Yasmine Nilsson och Aithusa inledde en uppfödartrippel för Stutteri Hjortebo.

Dagen inleddes med traditionsenliga amatörloppet Kronprinsens Husarregementes Memorial, och här inleddes Stutteri Hjortebos uppfödartrippel när Yasmine Nilsson red in Aithusa till en säker seger före Frompariswithlove och Call Me Back.

Jan-Erik Pettersson tränar vinnaren för Stall Minnesdal och trots att Academy Award-sonen vann även i föregående start så gav han 12,73 i vinnarodds nu.

Överlag var det svårt att hitta vinnarna under dagen och på den nya spelformen Grand Slam75, som omsatte nära 7 miljoner kronor, var det ingen som hade alla 7 rätt. Totaltomsättningen slutade på nästan 13,5 milj kr och publiken kom som planerat trots att arrangören hade otur med vädret, så det blev en riktig festdag, när det 100:e Svenskt Derby avgjordes.

Nadja Bellander

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2017-07-17. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan